10/12/2018

Osaatko tulkita kuvaa? 12 kysymystä, joiden avulla opit kehittämään kuvanlukutaitoasi

Kuvanlukutaidosta puhutaan valitettavan vähän. Tässä insinöörien kansoittamassa maassa matemaattinen lukutaito on kiilannut vuosikaudet visuaalisuuden edelle. Taideaineita vähennetään kouluissa, eikä kuvista tai niiden merkityksestä käydä aktiivista yhteiskunnallista keskustelua oikeastaan missään. Monet yritykset ja työyhteisöt maksavat kovaa hintaa tietämättömyydestä. Jos ostavalla taholla ei työskentele yhtäkään kuva-alan ammattiosaajaa, sorrutaan usein geneerisiin kuvapankkikuviin, mottipäisiin kuvavalintoihin ja ratkaisuihin, jotka näyttävät yhtä halvoilta kuin mitä ne ovat maksaneet. Ei tarvitse mennä Instagramia edemmäs löytääkseen yritystä, jonka tiliä ylläpitää satunnaisesti valittu viestintäasiantuntija, jonka tietämys kuvien keinoista on nollatasolla. Näitä tosielämän esimerkkejä huonoista kuvavalinnoista ja äärimmilleen viedystä epävisuaalisuudesta löytää niin internetin syövereistä kuin päivän sanomalehdistä.

Harva tulee ajatelleeksi, että valokuva ei synny itsestään. Se ei putoa lehteen, kuvapankkiin tai piirongin päälle taivaalta. Joku on aina ottanut kuvan. Seuraavaksi kerron sinulle, miten voit oppia tulkitsemaan kuvia paremmin ja sitä kautta oivaltamaan, miksi valokuvat kannattaa valjastaa osaksi viestintää.

Näin tulkitset valokuvia

1. Miten reagoit, kun näet kuvan? Jäätkö kylmäksi, käännätkö sivua tai klikkaatko toisaalle? Spontaanit reaktiot, jotka sinussa heräävät, paljastavat paljon.

2. Onko kuvan sisältö negatiivinen vai positiivinen? Vastaako se kysymyksiin mitä, missä, milloin, miksi, miten tai kuka?

3. Mikä on kuvan tehtävä? Onko se tarkoitettu markkinointiin, viihdyttämiseen, tasa-arvoon, politiikkaan, propagandaan vai kenties mitäänsanomattomaksi kuvitukseksi?

4. Mikä on kuvan luonne – onko se enemmän subjektiivinen vai objektiivinen? Onko kuva dokumentti, mainos, kuvituskuva vai osa reportaasia?

5. Minkälaisia visuaalisia arvoja kuvassa on? Onko kuva asiayhteydessään käyttökelpoinen, eli palveleeko sen tekninen suoritus visuaalista viestiä?

6. Kuka tai mikä on kuvan lähettäjä todellisuudessa? Onko kuvan ottanut ammattilainen vai harrastaja? Onko sen lähettäjä puolue tai lehtitalo?

7. Onko kuvaa muokattu? Onko se totta? Millaisia ohjeita kuvaaja on toteuttanut esimerkiksi poseerauksen avulla? Kannattaa muistaa vanha totuus siitä, että valokuva ei valehtele, mutta valokuvaaja voi valehdella.

8. Sisältääkö kuva indoktrinaatiokeinoja, eli onko siihen ujutettu jotakin?

9. Oletko sinä kuvan kohdeyleisöä? Kenelle kuva on otettu? Vastaako kuva kysymyksiin, jotka syntyvät otsikkoa lukiessa?

10. Millaisia ehtoja kuvassa on? Aukeaako kuva sinulle heti vai vasta pienen puntaroinnin päätteeksi? Mitä sinun pitää tietää, ymmärtääksesi kuvaa? Asia voi liittyä esimerkiksi politiikkaan, historiaan tai olla yleistietoa.

11. Vastaako kuvan ulkoasu sitä, mihin sillä pyritään? Auttaako vai hämärtääkö kuvan teknisen suoritus viestin läpimenoa?

12. Oivallatko kuvan oikein? Mikä sen konteksti on? Esitetäänkö tylsää ja tavanomaista kuvaa tylsän ja tavanomaisen yrityksen viestinnässä tai onko kuva kenties täysin totuutta peittelevä ja asiayhteydestä irrallaan?

Yllä mainitut kysymykset istutettiin päähäni kuvajournalismia opiskellessani. Toivottavasti pääset näiden avulla jyvälle siitä, mitä kaikkea kuvien tulkitsemiseen tarvitaan. Kuvilla on merkitystä, eikä se ole yhdentekevää, miten niitä käytetään. Mitä syvemmin kuvia ja maailmaa niiden ympärillä ymmärtää, sen paremmin niitä ja sitä tulkitsee. Kuvanlukutaito on hyve, jota kannattaa vaalia!

Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä