22/03/2018

Tästä syystä kuviini eksyy usein koira tai pari

Ala-asteella olin se tyttö, joka piti esitelmän kääpiökaneista ja pukeutui naamiaisiin aina kissaksi. Yläasteella lähdin välitunnilla mieluummin ulkoiluttamaan koiranpentua kuin maistamaan tupakkaa. Lukiossa minua nimitettiin koiranaamaksi. Matematiikan opettajani eivät koskaan ymmärtäneet, miksi piirsin paperille enemmän nelijalkaisia kuin numeroita.

Ennen yliopistoaikoja minulle sanottiin, että en voi löytää poikaystävää, koska Suomessa on niin paljon eläinallergikkoja. Niinpä 2000-luvun alussa ihastuin Koirani Skip -elokuvan näyttelijään nimeltä Frankie Muniz (hänestä ei valitettavasti tullut poikaystävääni.) Täysi-ikäisenä halusin selkääni tatuoinnin muistutukseksi siitä, että rakkaus karvakuonoihin kulkee mukanani aina siihen asti, kunnes kalma kellistää.

Kahlasin vanhoja valokuvia läpi ja kysyin äidiltäni, enkö ole koskaan pelännyt eläimiä. ”Et todellakaan”, hän vastasi. Muistan toki, miten juoksin koko lapsuuteni sekä kulkukissojen että kulkukoirien perässä niin Suomessa kuin ulkomailla. Ulkoilutin naapurin mäyräkoiria, luin kaikki Vuosaaren kirjaston koirakirjat läpi, suoritin TET-harjoittelut eläinkaupassa ja valmistuin 4H-liiton dogsitteriksi.

Koirien kuvaaja vai koiravalokuvaaja?

Kuvasin kaiken maailman piskejä jo kauan ennen ensimmäistä järjestelmäkameraani ja ostin kirpputoreilta kaikki koirakirjat, jotka bongasin. Tein kaikkeni todistaakseni vanhemmille, että ansaitsen oman koiran. Kun sitten 14-vuotiaana vuosien uuvutustaistelun jälkeen sain Dollyn, pakahduin onnesta. Ennen koiraa perheessämme oli ollut kaksi kissaa, gerbiilejä, kani ja akvaario, mutta saadessani koiranpennun syliini, äiti, isä ja minä tiesimme, että paluuta entiseen ei ole. Koira tuli jäädäkseen.

Harrastimme Dollyn kanssa tokoa, agilitya ja näyttelyitä. Kaikki match-show:t ja Kennelliiton koiraleirit merkattiin kalenteriin kuulakärkikynällä. Omistin koiraharrastukselle koko nuoruuteni, vaikka kilpailuviettini nukkui jo tuolloin ruususen unta. Dollysta ei koskaan tullut Suomen muotovaliota, eikä minusta sellaista koiranomistajaa, joka arvostelee koirakkoja niiden näyttelemenestyksen perusteella. Vaikka näin vierestä sertifikaatit, kunniapalkinnot ja voittajakehät ja tunsin Suomen parhaimmat juniorhandlerit, silmäni eivät koskaan huurtuneet hämärän peittoon kuin pokaalit talvinäyttelyssä.

Kun kuluttaa vuosia agility- tai tokokentän laidalla, näyttelykehissä tai ylimalkaan koiraharrastuksen parissa, näkee, kuulee ja oppii paljon. Leiriohjaanana, kehätoimitsijana ja kaverikoiraohjaajana oppii vielä vähän lisää. Olin jo tuolloin kuin toimittaja: tiesin kaikesta kaiken, mutta en mistään mitään.

Nykyisen koirani Sukan kanssa vierailemme säännöllisesti muistisairaiden luona ja odotamme, että agilityseuramme uusi kenttä valjastetaan käyttöön. Näyttelymaailma tuntuu entistä vieraammalta, enkä näe itseäni ravaamassa kehän laidalla muuten kuin huumorimielessä.

Yliopistossa tein kandikuvatyöni syringomyeliasta, ensimmäinen valokuvanäyttelyni kertoi koirista ja tämän kevään esiintymistaitokurssilla käytin argumentaatiopuheenvuoroni valistamalla kuuntelijoita cavalierien terveystilanteesta. Olen edelleen se sama pikkutyttö, joka hymyilee kadulla vastaantuleville pikinokille ja piirtää ruutuvihkoon mieluummin kissan kuin numeron.

 

Minä ja Dolly olimme alusta asti lyömätön parivaljakko.
Minä ja Ulle-mäyräkoira joskus 1990-luvulla...
"Katsokaa nyt, miten ihana tämä on!"
Jaa, jos kolahti:
Haluatko uusimmat blogipostaukset suoraan sähköpostiin? Liity tilaajien joukkoon!
Loading
Kennelliitto palkitsi kasvattajan, joka tuottaa maailmaan sairaina syntyviä koiranpentuja

Mopsikasvattaja Nina Suorsa palkittiin tammikuussa Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, joka on kuin tuulahdus menneisyydestä. Tiedätkö, miltä mopsista tuntuu vetää henkeä ennen sierainten avarrusleikkausta? Toisin kuin normaalikuonoiset koirat, monet brakykefaaliset eli lyhytkuonoiset koirat eivät yritä päästä leikkauksen jälkeen hengitysputkesta eroon. Päinvastoin, ne viihtyvät putki suussa. Silloin nämä koirat saavat elämänsä ensimmäistä kertaa kunnolla happea. Jos haluat demonstroida mopsin […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koirista Itä-Helsinkiin – Tällainen oli yrittäjän vuoteni 2023

Palttiarallaa vuosi sitten julkaisin Koira haudattuna -projektistani maistiaiskuvia, joiden myötä käynnistyi loputtomalta tuntuva lumipalloefekti. Pallo vyöryy edelleen hitaasti eteenpäin ja kasvaa kerros kerrokselta suuremmaksi. Se tarkoittaa muutosta. Jos kuluneelle vuodelle pitäisi antaa nimi, se olisi Hundkarusellen. Vaikka kuluneet 356 päivää ovat sisältäneet lukuisia epämukavia hetkiä, en vaihtaisi tätä vyyhtiä pois. En jättäisi kuvaamatta niitä kuvia, […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää
Koira haudattuna -podcast etsii mainostajia kolmannelle kaudelle, haluatko mukaan?

Wuh, huh! Etsin mainostajia Suomen kuunnelluimmalle koirapodcastille. Haluatko lisätä yrityksesi tunnettuutta koiraihmisten keskuudessa tai kertoa uudesta tuotteesta podcastin kuuntelijoille? Lue lisää, mistä oikein on kyse. Koira haudattuna on koiramaailman epäkohtiin keskittyvä podcast, jonka toimittamisen aloitin tämän vuoden tammikuussa. Podcast syntyi eräänlaisena sivutuotteena samaa nimeä kantavalle apurahaprojektille, jonka lopputulos julkaistiin kesällä osoitteessa www.koirahaudattuna.fi Ensimmäiset Koira haudattuna […]

Jaa, jos kolahti:
Lue lisää

Ota yhteyttä